etusivu, otsikot, mennyt hanke

esimerkkejä tekosista: kartta TurustaTammelaan, joka vuosi Tammelassa, ystävieni ravintoloita Tammelassa, Tammela-Pori-Jazz-meloenvanhat linkit, kuvia Tammelasta ja Loimijoelta

HANKESUUNNITELMA                                                                   LOPPURAPORTTI 2001,
13.09.1999

Tapio Keskitalo
Tuulensuunkatu 19 B 18
21100 NAANTALI
p. 040 736 2992

1. Kummikylä-kumppani
N
uorisoseura Ahjo
Vainio Tarja
Hykkiläntie
31300 TAMMELA


MONIPUOLISIA SEIKKAILUJA MAASEUTULUONTOON

1. HANKKEEN TAUSTA

Asuin nuoruuteni 25 vuotta kaupungissa, Naantalissa. Tuolloin oli suuri osa kaupungin väestöstä tullut maaseudulta, isät ja äidit. Ja maaseudullakäynti, vierailut sukulaisissa olivat arkipäivää. Lomia vietettiin maaseutusukulaisten luona. Lomatontit olivat kotitiloista lohkottuja.

Tänä päivänä nuorison mahdollinen tietämys maaseudun elämästä tulee vain isovanhempien muistelmina. Maaseutuväen ja kaupunkilaisten kohtaaminen on muuttunut samalla tapaa kuin muukin kylässäkäyminen. Ihmisiä tavataan pääasiassa tapahtumissa, kahviloissa, ravintoloissa ja retkillä.

Ja kilpailu asiakkaista, yleisöstä on kiristynyt. Kesäjuhlatkin ovat monin paikoin löytäneet uusia muotoja.

+ Tammelalainen nuorisoseura Ahjo, jonka johtokuntaan kuuluin, on järjestänyt jo kahtena vuonna monipuolisen Taiteiden Yön.

+ Eräs oman kylän kesäasukas on järjestänyt kylätalolla ja mökillään raha-automaattiyhdistyksen avustamana koulutus/virkistymispäivät oman helsinkiläiskaupunginosansa vammaislapsiperheille.

+ Viime kesäkuussa koeajoimme naantalilaisen seikkailurippikoulun Mustialan yhteismetsillä Tammelassa. Kalliokiipeily järjestyi Jokioisten Vaulammilla, Könkön matkailumaatilalla. Melonta Turpoonjoella, jonka varrella sijaitsee kalanviljelystä harjoittava "koskitila" ja kaksi vuotta vanha melonta-yritys.

+ Loimi-Hämeen Pomon osa-hanke Tammela - PoriJazz - meloen kellotettiin heinäkuun 13.-16. päivä. Se toimii tulevaisuudessa toivottavasti Loimijokivarren kuntien yhtenä yhdistäjänä, ja on yhtenä ilmiönä avaamassa maaseutua kaupunkilaisten silmiin.

Erityisesti olen kiinnostunut tuottamaan kaupunkinuorisolle maaseutukokemuksia. Olen toiminut Tammelassa seitsemän vuotta sudenpentujohtajana, ollen mukana myös kansainvälisien leirien johtajistossa. Naantalissa kuulun uuden Walkers - nuorisokahvilan talkooväkeen. Ja leipätyökseni toimin turkulaisessa Nuorten TyöTuki ry:ssä työnsuunnittelijana. Etsien kaiken aikaa myös itselleni töitä, olen siis vapaata, ostettavaa työvoimaa.

 

2. HANKKEEN TAVOITTEET

On etsiä maaseudun monet/monipuoliset mahdollisuudet vapaa-ajanviettoon ja virkistäytymiseen. Ja luoda uusia kaupunkilaisille myytäviä matkailutuotteita ja yhdistellä jo olemassa olevia tuotteita.

Turun seudulta tulemme etsimään uusia asiakasryhmiä: kuntien ja seurakuntien nuorisotyöstä, ja eri yhdistyksistä. Lisäksi tulemme markkinoimaan "löytöjämme" myös yrityksille.

LEIRIT: asiakkaina pääasiassa seurakunnat ja kunnat, sillä ne tarvitsevat saman tuotteen uudelleen käyttöönsä mahdollisesti vuodesta toiseen, kun esim. uusi rippikouluryhmä taas astuu kehiin.

LINJA-AUTOREISSUT: nämä tullaan rakentamaan monipuolisiksi, niin että retkeläiset saavat uusia mieleenpainuvia kokemuksia, melonta yhtenä aina tarjolla olevana.

PIENRYHMÄT: nämä puolen – kahden vuorokauden retket toteutetaan seikkaillen osittain ex tempore, asiakkaiden maksukyvyn mukaan. Eli tehden samalla markkinatutkimusta.

Itseäni kiinnostaa eniten tämä kuvio, luontosauna/metsäretket/pienet melontaretket.


3. TOIMENPITEET

Syksyn aikana olemme markkinointi-yhteydessä Turun seudulla kymmeneen kuntaan ja viiteentoista seurakuntaan. Ja Turun yrittäjiin (1200 jäsenyritystä).

Päätuotteina vuorokauden, ja lyhyemmät retket 5b-kuntiin kanta-Hämeeseen ja Loimaan seudulle.

(Jatkossa järjestämme retkiä myös saaristoon). Osuustyö Auran luonto-opas Rauno Laine (hankkeen luonto-opas, myös englanniksi) on järjestänyt mm. Turun kaupungin ja Kaarinan kaupungin tilauksesta retkiä Kuhankuonon alueelle ja saaristoon.

Tukien omaan historiaani, valitsimme Tammelasta nuorisoseura Ahjon ensimmäiseksi kummi-kumppaniksemme. Jatkossa löytänemme (yhä) uusia kumppaneita.

Pelkästään Tammelaan suuntautuvia päivän, kahden retkiä tulemme rakentamaan kymmenen kappaletta. Matti Setälä, kunnanjohtaja, lupasi kunnan erämaa-rantamökin käyttöömme muutamiksi kerroiksi. Ja ainakin yhden seikkailuleirin tulemme pitämään kesällä 2000, ilmeisesti se tulee olemaan rippikoululeiri. Toisen leirin istutamme nuorisoseura Ahjon rantaan maataloustuottajien Sahrapirttisaunalle…leiriläisten kanssa osallistumme kolme päivää kylätalkoisiin, tekemään Hykkilä-Lunkaan Taiteiden Yötä. Mukana ovat myös kyläläiset Mika Mali, Tervomaat ja Erkki Liikanen.

Kuntien, seurakuntien nuorisotoimet ovat jo kysyneet yhden päivän bussi-seikkailuja. Samanlaisiin olisi tarvetta myös yhdistyksillä. Tuotteemme tulevat sisältämään ainakin monipuolisesti luontoon tutustumista, suo ja harjuretkiä. Ruostejärven luonto-opastuskeskus on juuri valmistumassa…se on kaikille uusi kohde Torron suon ja Liesjärven kansallispuiston välissä. Bussiretkiä pyrimme järjestämään puolentoista vuoden aikana 25 kappaletta. Yhtenä aiheena näissä tulee olemaan linnunpöntöt, sillä nuorisoseura Ahjon maisemissa sijaitsee Suomen ensimmäinen (tosin raihnastunut) linnunpönttötehdas. Aiomme tehdä tammelalaisiin metsiin turkulais-nuorin-voimin Pöllömetsän. Se olisi ornitologien mukaan "kova sana ulkolaisille".

Pienryhmä (kaksi pikkuautoa tai bussi) seikkailuja aiomme koe-ajaa viisitoista kappaletta puolentoista vuoden aikana. Aiheina: luontosaunat, ratsastus, melonta, kirkkoveneily, sukellus, kalastus, pienet vaellukset, golf, koiravaljakko, talvi-yöpyminen lumimajoitteessa ja vaikka oman cd:n teko Koijärveläisellä farmilla. Ja miksipä ei ostosten teko luomutiloila. Maaseudun monipuolisuus on yllättävää.


4. AIKATAULU

Yhteydenotot, markkinointi syksyn aikana. Heti "kovalla kiireellä".

Tammikuusta maaliskuuhun on ainakin mahdollista järjestää pienryhmäretkiä. Saunat lämpiävät ympäri vuoden ja kylmyys on vain pukeutumiskysymys. Koiravaljakko kulkee varmimmin helmikuussa Tammelan takamailla.

Huhtikuusta lokakuun loppuun voi lintu/luontoretkeillä.

5. ORGANISAATIO JA YHTEISTYÖTAHOT

Ohjausryhmä on hankkeen projektiryhmä sekä rahoittajien edustajat Turun TE-keskuksesta sekä Tammelan kunnasta.

Projektiryhmä
Hankkeen projektiryhmä toimii projektihenkilön apuna.
Tapio Keskitalo projektihenkilö, työnsuunnittelija Nuorten TyöTuki ry
Rauno Laine luonto-opas
Jouko Lindroos projektipäällikkö Lounakylä-projekti, Forssa
Tarja Vainio puheenjohtaja Nuorisoseura Ahjo ry

Yhteistyötahot
Matti Setälä kunnanjohtaja Tammelan kunta
Pekka Sipilä aloitteleva matkailutilallinen Ns Ahjon jäsen
ja parikymmentä muuta maaseudun yrittäjää
Heimo Kumlander sihteeri Tyksin henkilökuntayhdistys
Jukka Ristimäki kylämies Loimi-Hämeen Pomo

Etc.